Pritikin Diyeti Nedir ? Nasıl Yapılır ? Faydaları
Nelerdir ?
Pritikin Planı aşağıdaki gıda gruplarından belli sayılarda porsiyonlar tüketilmesine dayanır:
Yüksek
karbonhidrat, düşük yağ ve protein alımını destekleyen bir diyettir.Bu diyet türü kalp
hastaları için düzenlenmiştir.Vejetaryenler için uygun olan bu yöntem düşük
kalsiyum içerir. Hayvansal ve süt ürünlerinin kısıtlandığı bu sistemde kalsiyum
ve B12 vitamini yetersizliğine neden olabileceğinden doktor kontrolünde
uygulanmalıdır.
Pritikin
diyeti 1960'larda geliştirilmiş olan kalp dostu, yüksek karbonhidratlı, düşük
yağlı, orta seviyeli egzersiz içeren bir yaşam tarzı diyetidir. Diyet hayvansal
proteinler, yumurta, işlenmiş tahıllar ve şeker yerine tam tahıllar, sebze ve
meyve tüketimini teşvik eder. Pritikin diyeti temelde bir başka popüler program
olan Atkins diyetinin tersidir. Atkins rejiminde yağ ve protein oranı yüksek ve
karbonhidrat oranı düşük iken, Pritikin programında yağ ve protein oranı düşük
ve tam tahıllı doğal kompleks karbonhidratların oranı yüksektir. Pritikin, Batı
tarzı diyetlerle beslenen insanların aşırı kilolu olmalarının nedeninin yeterli
miktarda tam tahıllı mısır, pirinç ve buğday gibi kompleks karbonhidratlar
tüketmemeleri olduğuna inanmaktaydı.
Pritikin diyeti meyve, sebze, fasulye ve
düşük yağlı süt ürünleri de dahil çok çeşitli gıdalara dayanmaktadır. Pritikin
diyetinin, her biri kaloriye dayalı olmak üzere dört farklı seviyesi vardır.
Bireyler mevcut kilolarına ve ne kadar kiloyu ne kadar hızlı vermek istediklerine
bağlı olarak istedikleri seviyeyi tercih edebilirler. Pritikin "The
Pritikin Permanent Weight- Loss Manual” adlı kitabında her seviye için iki
haftalık örnek menüler de vermiştir. Kitapta ayrıca diyet yapanların düşük
kalori yoğunluğu olan gıdaları seçebileceği serbest bir diyet de vardır.
Pritikin Planı aşağıdaki gıda gruplarından belli sayılarda porsiyonlar tüketilmesine dayanır:
·
Buğday,
yulaf ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar ya da patates, kuru fasulye ve
bezelye gibi nişastalı sebzelerden günde en az beş buçuk fincanlık porsiyon.
Rafine tahıl ürünlerinden (beyaz un, normal makarna, beyaz pirinç) günde iki
porsiyondan fazla tüketilmemelidir, ancak en uygunu rafine tahıl ürünlerinin
diyetten tamamen çıkarılması olacaktır.
·
En az
dört fincanlık porsiyon çiğ sebze veya pişmiş sebze. Koyu yeşil yapraklı ve
turuncu veya sarı sebzeler tercih edilmelidir.
·
En az
üç porsiyon meyve; bu porsiyonlardan biri meyve suyu olabilir.
·
İki
porsiyon yağsız süt, yağsız yoğurt veya güçlendirilmiş ve zenginleştirilmiş
soya sütü gibi kalsiyum yönünden zengin besinler.
·
En
fazla 100 gr'lık 1 porsiyon pişmiş hayvansal protein. Balık ve kabuklu deniz
ürünleri tercih edilir. Yağsız kümes hayvanları eti haftada yalnız bir defa
tüketilmelidir. Yağsız sığır eti tüketimi ise ayda bir defa ile
sınırlandırılmalıdır. Bu diyet hayvansal proteini soya ürünleri, fasulye
mercimek proteinleri ile değiştirerek vejetaryenlere de kolaylıkla
uyarlanabilir.
·
Günde
en fazla bir kafeinli içecek. Bunun yerine su, düşük sodyumlu sebze suları,
tahıl bazlı kahveler veya kafeinsiz çaylar içilir.
·
Kadınlar
için haftada en fazla dört, erkekler için ise haftada en fazla yedi kadeh
alkollü içki. Bira ve damıtılmış içkiler yerine kırmızı şarap tercih
edilmelidir.
·
Haftada
en fazla yedi yumurta akı.
·
Günde
en fazla 55 g (yaklaşık 1/4 fincan) fındık
·
Pritikin diyet programı, ama porsiyon sınırlamak değil yerine her gün yedi
küçük öğün yedirmeyi amaçlamaktadır.
·
Sağlıklı ve doğal olan ürünlerin bol tüketilmesi sebebiyle diyet
yapmak isteyenler için tercih sebebidir.
Doymamış yağlar, rafine tatlandırıcılar
(örneğin, konsantre meyve suyu, mısır şurubu), yüksek sodyumlu soslar ve
çeşniler (örneğin soya sosu) ile yapay tatlandırıcılar gibi diğer gıdalardan
kaçınılması gerekir. Bunlar önerilmez ancak plan bu gıdalar kullanılacaksa da
ne oranda kısıtlanması gerektiğine dair de rehberlik sunar. Yağsız sütten
yapılmayan süt ürünleri, hayvansal yağlar, işlenmiş et, yumurta sarısı, tuzlu
kurabiyeler, kekler, kurabiyeler, kızarmış gıdalar ve benzeri yüksek kalorili
seçimler yasaktır.
Pritikin programının önemli bir bileşeni
de egzersizdir. Pritikin pek çok türde egzersiz programının yapılmasını teşvik
etse de, optimum kilo kaybı için yürüyüş, koşu ve yüzme ile kapalı mekanlarda
bu faaliyetlerin yerine geçebilecek spor aletleriyle yapılan aerobik
egzersizlerini tavsiye eder. Önerilen rutin program 5-10 dakikalık ısınma,
20-30 dakikalık aerobik egzersizleri ve 5-10 dakikalık soğuma periyodundan
oluşmalıdır.
Atkins diyetinin aksine, Pritikin
programını veganlar dahil vejetaryenler da kolaylıkla takip edebilir.
Pritkin
Diyeti İçin Tanımlanan Yemek programı aşağıya çıkarılmıştır.
Günlük
öğün programı
Kahvaltı
Yarım greyfurt, bir dilim kızarmış ekmek, kahve
Öğle
Suyu tamamen alınmış ton balığı, yağsız salata, kahve
Akşam
Yağı tamamen alınmış ızgara kuzu eti limon ve sirkeli salata kahve
İçecekler su diyet içecekler çay soda
Günlük
kalori miktarı: 1000
Vaat edilen kilo miktarı
14 günde 9 kg
günde ortalama 0,5 kg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Öneri ve Dileklerinizi Bize İletebilirsiniz.