Translate

Bu Blogda Ara

7 Şubat 2016 Pazar

Çok ünlü diyet listeleri Yazı Dizisi-16 ( Pritikin Diyeti)

Pritikin Diyeti Nedir ? Nasıl Yapılır ? Faydaları Nelerdir ?


Yüksek karbonhidrat, düşük yağ ve protein alımını destekleyen bir diyettir.Bu diyet türü kalp hastaları için düzenlenmiştir.Vejetaryenler için uygun olan bu yöntem düşük kalsiyum içerir. Hayvansal ve süt ürünlerinin kısıtlandığı bu sistemde kalsiyum ve B12 vitamini yetersizliğine neden olabileceğinden doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

Pritikin diyeti 1960'larda geliştirilmiş olan kalp dostu, yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı, orta seviyeli egzersiz içeren bir yaşam tarzı diyetidir. Diyet hayvansal proteinler, yumurta, işlenmiş tahıllar ve şeker yerine tam tahıllar, sebze ve meyve tüketimini teşvik eder. Pritikin diyeti temelde bir başka popüler program olan Atkins diyetinin tersidir. Atkins rejiminde yağ ve protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük iken, Pritikin programında yağ ve protein oranı düşük ve tam tahıllı doğal kompleks karbonhidratların oranı yüksektir. Pritikin, Batı tarzı diyetlerle beslenen insanların aşırı kilolu olmalarının nedeninin yeterli miktarda tam tahıllı mısır, pirinç ve buğday gibi kompleks karbonhidratlar tüketmemeleri olduğuna inanmaktaydı.
Pritikin diyeti meyve, sebze, fasulye ve düşük yağlı süt ürünleri de dahil çok çeşitli gıdalara dayanmaktadır. Pritikin diyetinin, her biri kaloriye dayalı olmak üzere dört farklı seviyesi vardır. Bireyler mevcut kilolarına ve ne kadar kiloyu ne kadar hızlı vermek istediklerine bağlı olarak istedikleri seviyeyi tercih edebilirler. Pritikin "The Pritikin Permanent Weight- Loss Manual” adlı kitabında her seviye için iki haftalık örnek menüler de vermiştir. Kitapta ayrıca diyet yapanların düşük kalori yoğunluğu olan gıdaları seçebileceği serbest bir diyet de vardır.

Pritikin Planı aşağıdaki gıda gruplarından belli sayılarda porsiyonlar tüketilmesine dayanır:
·         Buğday, yulaf ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar ya da patates, kuru fasulye ve bezelye gibi nişastalı sebzelerden günde en az beş buçuk fincanlık porsiyon. Rafine tahıl ürünlerinden (beyaz un, normal makarna, beyaz pirinç) günde iki porsiyondan fazla tüketilmemelidir, ancak en uygunu rafine tahıl ürünlerinin diyetten tamamen çıkarılması olacaktır.
·         En az dört fincanlık porsiyon çiğ sebze veya pişmiş sebze. Koyu yeşil yapraklı ve turuncu veya sarı sebzeler tercih edilmelidir.
·         En az üç porsiyon meyve; bu porsiyonlardan biri meyve suyu olabilir.
·         İki porsiyon yağsız süt, yağsız yoğurt veya güçlendirilmiş ve zenginleştirilmiş soya sütü gibi kalsiyum yönünden zengin besinler.
·         En fazla 100 gr'lık 1 porsiyon pişmiş hayvansal protein. Balık ve kabuklu deniz ürünleri tercih edilir. Yağsız kümes hayvanları eti haftada yalnız bir defa tüketilmelidir. Yağsız sığır eti tüketimi ise ayda bir defa ile sınırlandırılmalıdır. Bu diyet hayvansal proteini soya ürünleri, fasulye mercimek proteinleri ile değiştirerek vejetaryenlere de kolaylıkla uyarlanabilir.
·         Günde en fazla bir kafeinli içecek. Bunun yerine su, düşük sodyumlu sebze suları, tahıl bazlı kahveler veya kafeinsiz çaylar içilir.
·         Kadınlar için haftada en fazla dört, erkekler için ise haftada en fazla yedi kadeh alkollü içki. Bira ve damıtılmış içkiler yerine kırmızı şarap tercih edilmelidir.
·         Haftada en fazla yedi yumurta akı.
·         Günde en fazla 55 g (yaklaşık 1/4 fincan) fındık
·         Pritikin diyet programı, ama porsiyon sınırlamak değil yerine her gün yedi küçük öğün yedirmeyi amaçlamaktadır.
·         Sağlıklı ve doğal olan ürünlerin  bol tüketilmesi sebebiyle diyet yapmak isteyenler için tercih sebebidir.
Doymamış yağlar, rafine tatlandırıcılar (örneğin, konsantre meyve suyu, mısır şurubu), yüksek sodyumlu soslar ve çeşniler (örneğin soya sosu) ile yapay tatlandırıcılar gibi diğer gıdalardan kaçınılması gerekir. Bunlar önerilmez ancak plan bu gıdalar kullanılacaksa da ne oranda kısıtlanması gerektiğine dair de rehberlik sunar. Yağsız sütten yapılmayan süt ürünleri, hayvansal yağlar, işlenmiş et, yumurta sarısı, tuzlu kurabiyeler, kekler, kurabiyeler, kızarmış gıdalar ve benzeri yüksek kalorili seçimler yasaktır.
Pritikin programının önemli bir bileşeni de egzersizdir. Pritikin pek çok türde egzersiz programının yapılmasını teşvik etse de, optimum kilo kaybı için yürüyüş, koşu ve yüzme ile kapalı mekanlarda bu faaliyetlerin yerine geçebilecek spor aletleriyle yapılan aerobik egzersizlerini tavsiye eder. Önerilen rutin program 5-10 dakikalık ısınma, 20-30 dakikalık aerobik egzersizleri ve 5-10 dakikalık soğuma periyodundan oluşmalıdır.
Atkins diyetinin aksine, Pritikin programını veganlar dahil vejetaryenler da kolaylıkla takip edebilir. 

 Pritkin Diyeti İçin Tanımlanan  Yemek programı aşağıya çıkarılmıştır.

Günlük öğün programı

Kahvaltı
Yarım greyfurt, bir dilim kızarmış ekmek, kahve
Öğle
Suyu tamamen alınmış ton balığı, yağsız salata, kahve
Akşam
Yağı tamamen alınmış ızgara kuzu eti limon ve sirkeli salata kahve
İçecekler su diyet içecekler çay soda
Günlük kalori miktarı: 1000
Vaat edilen kilo miktarı
14 günde 9 kg

günde ortalama 0,5 kg



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri ve Dileklerinizi Bize İletebilirsiniz.