Translate

Bu Blogda Ara

27 Ocak 2016 Çarşamba

Çok ünlü diyet listeleri Yazı Dizisi-1 (Atkins Diyeti)

Şurada yazın gelmesine çok az kaldı.Kışın bol kıyafetlerin içinde sakladığımız kilolar, kabusumuz olmaya başlayacak. Ancak hiç endişeye kapılmayın.Bu diyetlerden biri mutlaka sizin kabusunuzu  rüyaya dönüştürecek ve zayıflatacaktır…

Atkins Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?



               Sağlıklı olup olmadığı en çok tartışılan diyetlerden biri de; Dr. Atkins’in listesi. Diyetin temeliyse, aldığınız karbonhidrat miktarını oldukça düşük tutmak ve protein bakımından zengin beslenmek üzerine kurulu. Dr. Atkins’e göre bu tarz bir beslenme şekliyle yağ yakmamak imkânsız. Zira vücut, temel enerji kaynağı, karbonhidrattan mahrum kaldığında enerji açığını kapatmak için yağları kullanmaya başlıyor.  Başlangıç aşamasında ilk 14 gün, kafein başta olmak üzere, meyve, ekmek, tahıl, makarna ya da nişastalı sebzelerin olmadığı ve daha sonraki aşamalarda azar azar listeye eklendiği diyette iki hafta gibi kısa bir sürede kilo vermek mümkün. Ancak diyetisyenlerin diyetin geçerliliği konusunda ikiye ayrıldıklarını hatırlatmakta fayda var.
Değişimden ve yeniliklerden hoşlanan insanlar en çokta kendilerini değiştirmekten mutlu olurlar. Birçok insanın kendinde yapmak istediği ancak biraz sabır ve zorlu bir süreç içeren fazla kilolardan kurtulmak, oldukça büyük bir değişimdir. Bu değişimde sizlere yardımcı olacak bilgileri sağlam kaynaklardan almak ve sağlıklı bir şekilde uygulamaya dökmek öncelikle vücut sağlığı için çok büyük öneme sahiptir. İşte bugün sizlere yapmak istediğiniz bu değişimde sağlıklı sonuçlar alabilmeniz için atkins diyeti ile alakalı bilgiler vereceğiz. Amerikalı bir uzman olan Atkins tarafından geliştirilen bu diyet, adını uzmanından almıştır. 3 evresi bulunan atkins diyeti, kilo verme, kilo vermeye devam etme, verdiğin kiloları koruma evrelerinden oluşmaktadır.
Daha önceki kaleme aldığımız dukan diyeti nasıl yapılır adlı makalemizi okuyanlar atkins diyetini, protein diyeti veya dukan diyetiyle aynı zannedebilirler ancak benzerlikler taşısa dahi atkins diyetinin kendince farklı özellikleri mevcuttur. Ağırlıklı olarak B grubu vitaminlerini içeren atkins diyeti zayıflama sürecinde vücudun sağlam ve kuvvetli olmasını, yıpranmamasını sağlayacaktır. Oldukça önemli vitaminler ve mineraller içeren diyet türü vücudunuzun zayıf düşmesini önleyeceği gibi kolay bir şekilde zayıflamayı da beraberinde getirecektir.


Atkins Diyeti 1. Evre (Kilo Verme)

Atkins diyeti ilk evresinde 2 hafta sürecek bir program içermektedir. Karbonhidrat yoksunu bir evre olan birinci evrede karbonhidratı azaltarak hızlı bir şekilde zayıflamaya başlayacaksınız. Yapacağınız 14 günlük diyet süresince metabolizmanızın hızlı bir şekilde çalışmasını ve bununla beraber yağ yakımının hızlanmasını sağlayacaksınız. Uygulayacağınız bu evremizde günlük olarak tüketmeniz gereken karbonhidrat miktarı 20 gram olarak belirlenmektedir. Genel olarak protein ve yeşillik içeren ilk evremiz bazı kurallar içermektedir. Atkins diyeti 1. evremizin anlatacağımız kurallarını dikkatli bir şekilde okumalı ve uymalısınız. Kuralları uygulamakta zorlansanız da birkaç gün sonra vücudunuzun alıştığını ve hızlı bir şekilde kilo vermeye başladığınızı göreceksiniz. 2 hafta süren bu evremizden sonra diğer evrelerde karbonhidratın daha da arttığını göreceksiniz.

1.Evre Kuralları
o    Gün içerisinde uyanık olduğunuz saatlerde 6 saatte bir yemek yiyeceğiniz şekilde menülerinizi ayarlayın.
o    Süt ürünleri olarak peynir, kaymak ve tereyağı dışında başka şeyler tüketmeyin.
o    Her gün düzenli olarak en az 3 öğün veya ufak menülerle 4-5 öğün tüketin.
o    Ekmek, makarna, tahıl veya nişasta içeren besinler tüketmeyin.
o    Diyet listeniz dışına çıkmayın.
o    Gün içerisinde en az 2 litre su için
o    Fındık, çekirdek gibi kalorisi yüksek çerezler tüketmeyin.
Atkins diyeti ilk evremizde bu kurallara uymanız diyeti sağlıklı bir şekilde tamamlamanızı sağlayacaktır. Belirtilen noktalara dikkat ettiğiniz takdirde hızlı bir şekilde kilo verdiğinizi ve metabolizmanızın hızlandığını fark edeceksiniz. Dikkat edilmesi gereken kurallara uymadığınız zaman sürecin yavaşlamasını ve diğer evrelerdeki verimi azaltmış olabilirsiniz.

 

Atkins Diyeti 2. Evre (Kilo Vermeye Devam Etme)

 Atkins diyeti 2. evremizde amacımız ilk evrede verdiğimiz kiloların devamını getirmek yani kilo vermeye devam etmek olmalıdır. Bu evrede ilk evreye göre beslenme seçenekleriniz artmış ve her gün tüketmeniz gereken karbonhidrat miktarı 20’den 25’e yükselmiştir. 2. evrede ilk evreye göre zayıflama hızınızda azalma görebilirsiniz ki bu normal bir durumdur ancak elbette ki bu kişiden kişiye ve metabolizma hızına göre farklılık gösterebilir. Atkins diyeti karbonhidrat azaltımı yaparak kilo vermeyi amaçlayan bir diyet türüdür çünkü vücutta harcanamayan karbonhidrat yağ oluşumuna sebebiyet verdiği için kişi harcayamayacağı kadar karbonhidrat tüketmemelidir. Daha az tüketildiği zaman sizin tarafınızdan da kilo vermenin hızlandığını fark edeceksiniz.

Atkins Diyeti 3. Evre (Koruma Evresi)

 Atkins diyeti 3. ve son evremiz olan verilen kiloları koruma evresi süresince adından da anlaşıldığı gibi diğer evrelerde vermiş olduğunuz kiloları korumayı amaçlayacaksınız. Bu evreye kadar ideal kilonuza ulaştıktan sonra yapmanız gereken tek şey bunu hayatınız boyunca koruyabilmektir. Atkins diyeti koruma evremizde karbonhidrat alımı azalmış ama tabii ki yine aralarda pasta, kek veya yüksek kalori şeyler tüketilmektedir. Amacınız size fazla kilo aldıracak kadar sık sık bu tarz şeyler yememenizdir. Eğer bir gün yememeniz gerekenden daha fazla karbonhidrat tükettiyseniz diğer birkaç gün hiç tüketmeyerek bu dengeyi oluşturmanız gerekmektedir.

Makalemizin sonunda sizlere vereceğimiz örnek atkins diyeti listesini uygulayabileceğiniz gibi ona yakın diyet listeleri de oluşturmanız mümkündür. Bunun için düzenli bir şekilde plan yapmalı ve besinlerin kalori değerlerini iyi hesaplamalısınız. Karbonhidrat miktarlarınızı sizlere verdiğimiz çerçevede ayarlamalı ve ona göre farklılıklar yapmalısınız. Atkins diyeti listenizi kendiniz hazırlamak istiyorsanız besinlerin kalori miktarlarının yazıldığı bir belge ile rejim listenizi ayarlamanız daha sağlıklı olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri ve Dileklerinizi Bize İletebilirsiniz.