Şurada yazın gelmesine çok az kaldı.Kışın bol kıyafetlerin içinde
sakladığımız kilolar, kabusumuz olmaya başlayacak. Ancak hiç endişeye
kapılmayın.Bu diyetlerden biri mutlaka sizin kabusunuzu rüyaya dönüştürecek ve zayıflatacaktır…
Akdeniz
Diyeti Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Sağlık
otoriteleri tarafından tartışmasız en sağlıklı diyet kabul edilen Akdeniz tipi
beslenmenin, kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere pek çok soruna karşı ciddi
koruyucu etkileri var. Diyetin olmazsa olmaz malzemeleri arasındaysa, mevsim
meyve ve sebzeleri, tavuk, balık ve Akdeniz’in vazgeçilmezi zeytin yağ
bulunuyor. Kuru baklagiller ve tam tahıllı yiyecekler de ölçülü olarak diyete
eklenebiliyor.
Akdeniz diyeti; liften zengin, vitamin ve mineral kaynağının bol olduğu,
ayrıca sebze ve meyvelerin bol tüketildiği bir beslenme şeklidir. Aynı zamanda
kuru baklagiller ve ekmek çeşitleriyle birlikte, zeytin yağı ve bol balık
tüketiminin de gerçekleştiği bir beslenme alışkanlığıdır diyebiliriz.
Akdeniz tipi mutfağın karakteristik özelliklerini ise şöyle sıralayabiliriz.
Özellikle zeytin yağı başta olmak üzere, kırmızı etten uzak durularak bol balık
tüketmenin yanı sıra; tahıldan zengin beslenmek olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca Akdeniz diyeti; tam buğday ekmeği, bol sebze ve meyve, kuru
baklagiller, zeytin ve zeytin yağının tüketildiği çok önemli bir sağlıklı
beslenme şekli olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda Akdeniz diyeti, yeşil
sebzelerin ve zeytin yağının her çeşit yemekte kullanılmasıyla dikkat çekerek,
Akdeniz mutfağının sembolü olmuştur.
Yapılan araştırmalar neticesinde, Akdeniz diyeti uygulayan kişilerin daha
uzun ömürlü olduğu ve sağlıklı yaşadığı gözlemlenmiştir. Kanser başta olmak
üzere kalp hastalıkları ve daha birçok hastalıktan koruması da, Akdeniz
diyetinin en göze çarpan özelliklerindendir. Akdeniz diyeti, Yunanistan’ın Girit bölgesi halkı ve İtalya’nın güneyinde yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarının temellerini oluşturmuştur.
Akdeniz diyeti; bir beslenme şekli olarak herkesin rahatlıkla
uygulayabileceği bir beslenme tarzıdır. Genellikle sebze, meyve ve tahıllarla
birlikte sıvı yağlardan zengin bir beslenme şeklidir. Hayvansal gıdalardan
özellikle kırmızı etin kısıtlı olduğu, margarin ve katı yağlardan yoksun bir
beslenme şekli olduğu için hemen hemen herkese uygun bir beslenme şekli olarak
bilinmektedir.
Akdeniz Diyetinin Kilo Vermedeki Rolü
Akdeniz diyetiyle hem dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı elde
edebilir, hem de fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Bir beslenme uzmanı
eşliğinde kişiye özgü bir Akdeniz tarzı beslenme programı hazırlandığı takdirde
kilo vermeniz kaçınılmazdır. Ayrıca, Akdeniz diyeti uygulayarak 2 hafta gibi
kısa bir sürede 7- 8 kilo vermeniz de mümkün…
Akdeniz Diyetinde Mutlaka Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Akdeniz diyetinde sebze ve meyve ağırlıklı olsa da dikkatli tüketilmesinde
fayda vardır. Özellikle, mevsiminde yetişen sebze ve meyvenin Akdeniz diyetinde
oldukça büyük bir yeri vardır. Haftada 2 kez deniz ürünlerinin tüketildiği,
kırmızı etin daha az tercih edildiği bir diyet şeklidir. Ekmek olarak tam
tahıllı ekmekler, çavdar ekmeği ve koyu renk ekmekler tercih edilmektedir. Yağ
olarak ise başta zeytin yağı olmak üzere fındık yağı, soya yağı ya da mısır
yağı özellikle tercih edilmektedir.
Akdeniz Diyetinin Kalp Hastalıklarındaki Rolü
Akdeniz diyeti uygulayarak kalp hastalıkları riskini azaltmanız mümkün…
Çünkü uzmanlara göre sağlıklı bir beslenme şekli olan Akdeniz diyeti, ömür boyu
devam edilmesi ve bir yaşam şekli haline getirilebilirse kalp hastalıklarından
oldukça koruyor. Özellikle, dünyadaki ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları
oranı oldukça yüksek… Üstelik orta şiddette kalp hastalığı riski olan kişilerde
yapılan araştırmalara göre 3 ay Akdeniz diyeti uygulayanların kalp hastalıkları
riski % 15 oranında azaldığı gözlemlenmekte… Bu nedenle, Akdeniz diyetininin
bir yaşam şekli haline getirilmesi gerekiyor.
Akdeniz Tipi Beslenmeyle Uygulanan 1 Haftalık Diyet
Listesi
Pazartesi:
Sabah Kahvaltısı: 1 ya da 2 dilim kepek
ekmeği ya da çavdar ekmeği, 1 ya da 2 dilim yağsız peynir, 1 bardak az yağlı
süt, Domates ve salatalık( Sınırsız), 4- 5 adet zeytin, 4-5 adet fındık, 4-5
adet badem, 1 adet elma.
Öğle Yemeği: 1 adet sandviç, 1 porsiyon
söğüş doğranmış domates ve salatalık, 1 su bardağı ayran.
Akşam Yemeği:1 porsiyon ızgara ya da buğulama
balık, Mevsim salatası.
Salı:
Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim çavdar ekmek,
1 dilim tuzsuz peynir, domates ve salatalık, 4- 5 adet zeytin, 1 adet kivi.
Öğlen Yemeği: 1 adet simit, 1 porsiyon
domates ve salatalık, 1 su bardağı ayran.
Akşam Yemeği: 1 porsiyon et sote, yeşil
salata.
Çarşamba:
Sabah Kahvaltısı: 1 ya da 2 dilim kepek
ekmeği, 1 ince dilim yağsız ve tuzsuz peynir, domates ve salatalık, 4- 5 adet
zeytin, 4-5 adet fındık, 1 adet elma ya da kivi.
Öğle yemeği: 1 adet sandviç (peynirli), 1
porsiyon söğüş domates ve salata, 1 su bardağı ayran.
Akşam yemeği: 1 porsiyon kıymalı ıspanak, 2-
3 çorba kaşığı yağsız yoğurt, mevsim salatası.
Perşembe:
Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim çavdar ekmek,
1 dilim tuzsuz peynir, domates ve salatalık (Sınırsız), 4- 5 adet yeşil zeytin,
3- 4 adet badem, 1 adet kivi.
Öğle Yemeği: 1 adet sandviç, 1 bardak
portakal suyu, domates ve salatalık.
Akşam Yemeği: Sebzeli tavuk, yeşil salata.
Cuma:
Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim kepek ekmeği,
1- 2 dilim yağsız peynir, domates ve salatalık (Sınırsız), 4- 5 adet tuzsuz
zeytin, 3 – 4 adet fındık, 4 – 5 adet badem, 1 adet elma.
Öğle Yemeği: Karışık meyveler (Yarım kiloya
yakın tüketilebilir.)
Akşam Yemeği: 1 porsiyon domatesli makarna, 1
porsiyon yeşil salata.
Cumartesi:
Sabah Kahvaltısı: 2 dilim çavdar ya da
kepek ekmeği, 1- 2 dilim yağsız peynir, domates ve salatalık( Sınırsız), 4- 5
adet yeşil zeytin, 3-4 adet badem ve fındık.
Öğle Yemeği: 1 adet simit, domates ve
salatalık, 1 su bardağı ayran.
Akşam Yemeği: 1 porsiyon etli yeşil fasulye,
1 porsiyon yeşil salata.
Pazar:
Sabah Kahvaltısı: 1- 2 dilim kepekli
ekmek, 1- 2 dilim yağsız peynir, 4- 5 adet yeşil zeytin, domates ve salatalık
(sınırsız) , 1 adet kivi.
Öğle Yemeği: 1 porsiyon kaşar peynirli
omlet, 1 porsiyon karışık salata.
Akşam Yemeği: 1 porsiyon zeytin yağlı pırasa,
2-3 yemek kaşığı sebzeli kuskus, çoban salatası.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Öneri ve Dileklerinizi Bize İletebilirsiniz.