Translate

Bu Blogda Ara

27 Ocak 2016 Çarşamba

Çok ünlü diyet listeleri Yazı Dizisi-3 (Karatay Diyeti)

Şurada yazın gelmesine çok az kaldı.Kışın bol kıyafetlerin içinde sakladığımız kilolar, kabusumuz olmaya başlayacak. Ancak hiç endişeye kapılmayın.Bu diyetlerden biri mutlaka sizin kabusunuzu  rüyaya dönüştürecek ve zayıflatacaktır…

Karatay Diyeti Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Gelelim günümüzün en popüler diyetine… Bu beslenme programının mucidi Prof. Dr. Canan Karatay, diyet hakkında tüm bilinenleri alt üst ediyor. Karatay’a göre “az az, sık sık” yemek insülin direncine neden oluyor. Bu nedenle arada en az dört saat olacak şekilde üç öğün büyük porsiyonlar tüketmemiz gerekiyor. Özellikle sabah kahvaltısı en kuvvetli yapılması gereken öğün. Unutmadan diyette ekmek, meyve, şeker, beyaz un, gazlı içecekler ve paketlenmiş ürünlerin tüketilmesi kesinlikle yasak. Köy tereyağı, soğuk sıkım zeytinyağı ve zeytin diyetin olmazsa olmazı. Ara öğün yapmadan duramayanlar da fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri bol bol tüketebilirler.
Karatay diyeti listesi en yeni ve güncel diyet listelerindendir. Popüler diyet,Karatay diyeti için burdaki Karatay diyeti listesi uygulanabilir.

Canan Karatay diyetine göre bir haftalık örnek mönüde bulunabilecek gıdalar ve yemek saatleri ve dikkat edilecek hususlar şöyledir:
Karatay Diyeti ile doğru bildiğiniz yanlışları düzelteceksiniz. Kilo verirken, sabahları dinç ve dinlenmiş olarak uyanacak, güne sevinç içinde başlayacaksınız. Bütün gününüzü de acıkmayarak, tatlılara saldırmayarak, enerji dolu geçireceksiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve dolayısıyla sık sık hastalanmayacaksınız! Bu arada her gün düzenli olarak günde 2-3 gr omega -3  tüketmelisiniz.
Profesör Doktor Canan Efendigil KARATAY’ın kitabını alın ve ayrıntıları okuyun. Bilimsel gerçeklerle desteklenmiş bir kitap. Alın okuyun, mutlu ve sağlıklı yaşayın. Asağıda Kitabın Yazarı Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay’ın kendi kaleminden bir özetini okuyabilirsiniz.

İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi Prof. Dr. M Canan Efendigil KARATAY aynı zamanda Karatay Diyeti – Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si isimli kitabın yazarıdır.
Bugün  Prof. Dr. M Canan Efendigil KARATAY Seda Sayan’ın programı olan “Sabahın Sedası”nda sağlıklı beslenme ve karatay diyeti üzerine bazı açıklamalar yaptı. İşte Prof. Dr. M Canan Efendigil KARATAY’ın anlattıkları:

Sık sık yemek yemeyin:
İnsülin direnci sık sık yediğimiz zaman ve harcamadığımız zaman kırılamaz.
Az yemek doğru değil, 3 öğün, fakat tok olarak yenilecek. 24 saatin en önemli öğünü kahvaltıdır. Sabah çok kuvvetli yememiz lazım. Her gün 2 yumurta veya pastırmalı yumurta veya menemen yiyebilirsiniz. Avuç içimiz kadar peynir ve yanında salatamızı yiyebiliriz. Yumurta, beyaz peynir, 10-15 zeytin, 1 fincan ceviz (veya fıstık, badem). Ekmek yerine ceviz yiyin. Kilo vermek isteyenler ekmek yemeyecekler. Çünkü ekmek insülin direncini arttırır.

İnsülin yağları depo eden hormondur. Az ve sık yediğimiz zaman sürekli yağlar bu depoya gönderilir. Yemek yediğimiz zaman insülin yükselir ve 2 saat sonra düşmeye başlar. Ve acıkma hissi ortaya çıkar.

Çok kuvvetli bir kahvaltı yaptığımız zaman bütün gün acıkmayız. O sırada leptin hormonu devreye girer ve kendi vücut yağlarımızı ara öğün olarak kullanır. Bu nedenle acıkmayız. Sık sık yediğimiz zaman karaciğer ve pankreas yorulur. Bu nedenle sık sık yemek yemek doğru değildir.

Kilo vermek için insülin direncini kırmak şart:
Ekmekten uzak durulması gerekir. Ekmek yerine ceviz yemeye başlayabilrisiniz. Hiç acıkmayacaksınız ve göbek, basen yağları eriyecek. Yalnız bu yağlar yılların birikimi olduğu için bir anda gitmez. Zamanla yediklerinize dikkat edip kilolarınızı vereceksiniz. Aç kalarak kilo verilmez. 24 saatte mutlaka su vücuda girmelidir. Susuz kaldığınız sürece kilo veremezsiniz.

Öğle yemeğinde ne yenilmelidir:
Eğer acıkmadıysanız öğle saatinde bir şey yemeyiniz. Bir fincan fındık-fıstık yiyebilirsiniz. Lahmacun en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Hamuru çok ince olmalıdır. lahmacun şu bakımdan sağlıklıdır: üstünde et ve sebze vardır, yanında soğanı ve maydanozu vardır. Güvendiğiniz bir yerde küçük bir lahmacun yiyebilirsiniz. Kilo verene kadar bu şekilde devam etmelisiniz. Bu karaciğer yağlarının gitmesi için şarttır.

Karatay diyeti nedir? Karatay diyeti nasıl yapılır?
Karatay diyeti aslında bir diyet değildir. Bir yaşam biçimidir. Bu önemli konulara sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmelidir. Biz hareketsiz bir toplumuz, çok ekmek yiyoruz, çok meyve suyu içiyoruz. Bunun yerine balık yiyebiliriz. Balık sağlıklı bir yiyecektir.

Bilim adamları “şeker en tatlı zehirdir” diyorlar. Bir dilim ekmeğin üzerine kesme şekerleri yerleştirin, ne kadar şeker alırsa o kadar şeker yiyoruz ekmekle birlikte. Karaciğer yağınızı azaltmak istiyorsanız ekmekten uzak durmalısınız.
 Önemli olan sağlıklı olarak yavaş yavaş kilo verip, o kilolarda kalmaktır.
 Yaz geliyor, kiraz, erik, bir iki kayısı ve çilek yiyebilirsiniz. Kavun ve karpuzdan kilo vermek istiyorsanız uzak durmalısınız.


“Özgür tavuk” Yenilmelidir
Köy tavukları sağlıklıdır, doğal ortamda büyüyenler. Ama hareketsiz bir ortamda büyüyen tavukları tüketmenizi önermem. Kebap ve baklagiller tüketebilirsiniz, yanına ekmek yemeyeceksiniz. Balık sağlıklıdır. Yalnız mısır unu kızartıldığı zaman kanserojen etki ortaya çıkar.
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta akşam saat 8’den sonra yemek yemeyeceksiniz
Karatay diyetine göre bir haftalık örnek mönüde bulunabilecek gıdalar ve yemek saatleri şöyle planlanabilir:
PAZARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki adet yumurta (Suda haşlanarak rafadan ya da kayısı kıvamında hazırlanmış. Tereyağında peynirli omlet de yapılabilir.)8-10 adet tuzu alınmış yeşil ya da siyah zeytinBir avuç içi kadar beyaz peynir,4-5 adet gün kurusu kayısıŞekersiz bitki çayı, su ya da meyve çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir avuç içi kadar dana söğüş, bol salata ve zeytinyağlı fasulyeSalata olarak dilimlenmiş ya da rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanmalıdır.Bir su bardağı tuzsuz ayranArzu edildiği kadar şekersiz bitki çayı ya da su
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Yarım su bardağı kadar ceviz Şekersiz olarak sevdiğiniz herhangi bir çay ya da taze limonlu su
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık, yeşil soğan, roka ve turp (Salata bol miktarda hazırlanıp, içine, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave edilerek hazırlanmalıdır.)

SALI
Kahvaltı (08.00-09.00)
Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet çarliston yeşilbiber5-6 adet minik domatesŞekersiz çay ya da sütBir (ince belli) çay bardağı fındık (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fındık mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Yarım su bardağı kadar ceviz Bol su ya da yeşil çay
Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir tabak zeytinyağlı barbunya ya da etli sebze yemeğiLahana ya da karnabahar salatası (Çiğ ya da buğulanmış olabilir)Bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesiBir kase yoğurt (Mümkünse evde mayalanmış veya geleneksel usulle üretilmiş. Kesinlikle diyet olmayacak)Şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesiNescafe olarak bilinen granül kahveler işlenmiş gıda oldukları için yasak
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgara (Fırında veya buğulama usulü de pişirilebilir)Bir tabak pilakiRoka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)İki kibrit kutusu kadar tahin helvası

ÇARŞAMBA
Kahvaltı (08.00-09.00)
Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet tatlı kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bitki çayıBir çay bardağı (ince belli) Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı)Bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir bardak zeytinyağlı taze yeşil fasulye3-4 adet ızgara köfte1 kase yoğurtTurp ve havuç rendelenerek hazırlanmış salata ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)Bol su veya ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir elma ya da armut1 kase yoğurt
Akşam yemeği (18.00-19.00)
3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara. Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze baklaMevsim salatası ve bir tatlı kaşığı keten tohumu

PERŞEMBE
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir1-2 adet çarliston yeşilbiber ya da 1-2 adet salatalıkTaze maydanoz ve kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir avuç kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolasıBir tabak zeytinyağlı pırasa 5-6 adet minik domatesBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu ve Bol su
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir ufak portakal veya mevsim meyvesiBir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve rokaBuğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatasıBir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya

CUMA
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş omlet8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir Taze maydanoz, tatlı kırmızıbiber ve 1-2 adet salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Bol taze limonlu su ya da bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir porsiyon şiş kebap (Yanında pide, pilav ve patates yenilmeyecek)Taze yeşilbiber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumakBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumuBol su ya da ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir elma ve avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
3-4 kalem kuzu pirzolasıMevsim salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası

CUMARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)
Pastırmalı yumurta8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir ve taze maydanoz ya da nane ile birlikte Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir porsiyon bonfile ızgaraTaze yeşilbiber ve domates ya da kuru soğanYoğurt, semizotu ve bir tatlı kaşığı keten tohumu yağıBol su veya ayran
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir ufak boy portakal veya elmaŞekersiz yeşil çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgaraDilimlenmiş beyaz turp,Bol roka, domates ve taze yeşil soğan ile hazırlanmış salata (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)İki kibrit kutusu kadar tahin helvası
PAZAR
Kahvaltı (08.00-09.00)
Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurtaBir avuç içi kadar beyaz peynir8-10 adet tuzsuz zeytinTatlı kırmızıbiber, domates ve salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)
Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı
Öğle yemeği (12.00-13.00)
Bir tabak kuru fasulye, bonfile veya biftek (bir avuç içi kadar) (Yanında pilav ve patates yenmeyecek)Bir adet kuru soğan
Çoban salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Bol su
Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmuş ve mümkünse yeni kırılmış)Şekersiz çay
Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgaraTaze yeşil soğan, bol roka ve domatesKözlenmiş taze kırmızıbiber

ÖNEMLİ NOT: Her gün akşam saat 19.00-20.00′den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli; bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir ve mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalıdır..

Meyve suyu ve meyve karaciğer yağlanması yapar
Aşırı miktarda meyve ve meyve suyu tüketildiğinde vücudumuzun kan şekerinde aşırı miktarda yükselme görülür. Kan şekerleri, kan yağlarına dönüşür ve yağ olarak birikirler. Kilo vermek istiyorsak, insülin direnci kırılana dek günde bir adet meyve (düşük glisemik indeksli) bütün olarak yenilebilir. Örneğin orta boy bir armut, portakal, nar veya elma olabilir.
Yaz aylarında, çilek, kiraz, böğürtlen veya ahududu günde 150-200 gr. kadar yenebilir. Meyve sularında, karpuz ve kavunda bulunan meyve şekeri ‘sükroz’ hemen kan yağı trigliseride dönüşür ve yağ olarak depolara gönderilir. Karaciğer ve göbek yağlanmaya başlar, bacak kaslarında ve karaciğerde trigliseridler yağ olarak depo edilir. Bel çevresinin büyümesi kalp ve damar hastalıkları ve bütün dejeneratif hastalıkların başlamış olmasının belirtisidir.
Her gün 5 kilometre yürüyen istediğini yiyebilir
Fazla kilolarınızı verdiyseniz, hareket halindeyseniz, çok az miktar pide ekmek, makarna yiyebilirsiniz. Tabii 5 kilometre yürümek şartı ile..

Karatay diyetinin en temel prensibi neler?
Karatay Diyeti’ni uygularken yenen her şey doğal ve mevsimsel olacak. Katkı maddesi olan ve işlenmiş hiçbirşey yenmeyecek. Yemek yenilen zamanlara dikkat edilecek. En önemlisi akşam sekizden sonra hiçbir şey yememek, bol su içimi ve hareket etmek… Hareket çok önemli, bunun için herkesin bahane ortaya koymadan vakit ayırması gerekiyor. Ben özellikle büyük iş adamlarımız, banka veya şirket müdürleri ya da memurlarımız geldiğinde öğle tatilinde, dışarı çıkıp 20 dakika yürümelerini öneriyorum. Başlangıçta bu bile yeterli. Yatmadan önce yaşadığınız binanın etrafında birkaç tur atabilir veya çocuğunuz varsa hiç evden çıkamıyorsanız, eşinizi alın müziği açın, bir saat dans edin… Kol bastı mı yaparsınız, vals mi yaparsınız, rock’n roll mu yaparsınız tercih sizin..



Karatay Diyeti Hakkında :
Hayy Kitap’tan çıkan “Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si / Karatay Diyeti” adlı kitapta bu diyetin diğer diyetlerden farkı şöyle anlatılıyor: 
“Karatay Diyeti’nin diğer diyetlerden daha rahat uygulanabilir ve farklı olmasının temelinde, düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesinin öne çıkması yatar.” 
Glisemik indeks nedir? 
Glisemik indeks (Gİ), herhangi bir yiyeceğin içinde bulunan karbonhidrat miktarına göre hesaplanır. Karbonhidrat içeren bir yiyecek kana geçtiğinde, kan şekerini yükseltme hızını gösterir. 
Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyeceklerin glisemik indeksleri oldukça yüksektir. 
Düşük glisemik indeksli besinlerin vücudumuza yararları nelerdir?
•Gün boyunca kan insülini düşük kalır ve dalgalanma göstermediği için acıkma hissi olmaz. Uzun sürse tokluk hissedilir. 
•Ara öğün olarak göbekte biriken yağı ve iç depolarımızı kullanırız. 
•Yağlarımız depolanmaz, daha hızlı yıkılarak giderek azalır, karaciğer ve göbek yağımız erir ve göbek çevremiz incelir. Kilolarımızı rahatlıkla verir, tekrar geri almayız. 
•İsteksiz, sinirli, sıkıntılı ve umutsuz duygular içinde olmayız. 
•Kaslarımız erimez, su kaybımız olmaz. 
•Karaciğerde biriken yağımız eridiği için, karaciğerimiz sağlığına kavuşarak normal çalışır. 
•Metabolizmamızda yavaşlama olmaz, hızlı çalışır. 
•Kan yağlarımız normalleşir, HDL yükselir, depo yağ şekli olan trigliseridler düşer. 
•Bağırsaklar düzenli çalışır. 
Leptin hormonu gerçeği
Prof. Dr. Karatay, kilo vermede en kritik hormonun “leptin” hormonu olduğunu söylüyor. Leptin hormonu, beyaz yağ ve pankreas hücrelerinde üretilip salgılanan, insan vücudunda beyaz yağ hücreleri tarafından depo edilen bir hormon. 
Tokluk hissi verme, açlığı bastırma, yediklerimizin yeterli olup olmadığını beyne iletme gibi çok önemli görevleri var. Leptin, insülin hormonuyla birlikte vücudumuzun yakıt ve enerji düzeyini idare edip düzenliyor. 
Neden az yesek de zayıflayamıyoruz?
Sık sık bir şeyler atıştırılması ya da çok büyük porsiyonlar tüketilmesi sonucu insülin hormonu fazla miktarda salgılanacağı için, kan insülin düzeyi uzun süre yüksek olarak kalacaktır. İnsülin hormonunun sürekli olarak salgılanması, leptin hormonunun da sürekli olarak salgılanmasına neden olur. İnsülin ve leptin hormonlarının dolaşımda uzun süre yüksek olarak kalması, bütün dokularda bulunan insülin ve leptin hormonlarının komutlarını algılayacak olan hücrelerin, bu hormonların komutlarını işitemez hale gelmelerine neden olur. 
Leptin hormonu pankreasta bulunan hücrelere etki edemez ve insülinin salgılanmasını engelleyemez. Leptin hormonunun mesajını algılayamayan pankreas hücreleri, insülin salgılamaya ara vermeden devam edeceğinden, yağların depolanması da sürer. Bu durumda ne kadar az yesek de yavaş yavaş yağlarımız ve kilomuz artar. 
Leptin ve insülin direncini kırmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Fiziksel aktivite
Düşük glisemik indeksli gıdalar tüketmek
Sağlıklı yağları kullanmak (Tereyağı, hayvansal katı yağlar, balık yağı yani Omega 3, ısıl işlem görmemiş mısırözü ve ayçiçeği yağları yani Omega 6, zeytin ve fındık yağları yani Omega 9) 
İşlenmiş gıdalardan uzak durmak (ilaç, yemek boyası, kimyasal katkı maddesi ve trans yağ içermeyen gıdalar)

BİBERİYELİ OMLET ( Her Mevsim )
Malzemeleri:
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı kuru biberiye (havanda ezilmiş olacak)
Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber, kimyon (Arzuya göre)
1 tatlı kaşığı kadar tereyağı
Bir avuç içi kadar beyaz peynir
Hazırlanışı
Yumurtaları bir kasenin içine kırın ve iyice çırpın. Çelik bir omlet tavasını ocağın üstüne koyun, tereyağını içine atın ve orta ısıdaki ateşte eritin, göz göz olmaya başlayınca yumurtayı tavaya dökün ve ateşi kısın. Omletin üzerine birer tutam karabiber, pul biber, kimyon ve tuz serpin. En son biberiyeyi de serpiştirin. Altı hafif pişmeye başlayınca iki yanından içe doğru katlayarak, omleti rulo haline getirin. İç kısmı fazla pişmeyecek şekilde biraz daha ocağın üstünde tutun, sonra ateşi söndürün ve omleti bir servis tabağına alıp sıcak servis edin.. Afiyet Olsun..
GELENEKSEL TÜRK  USULÜ YOĞURT MAYALAMA ( Her Mevsim )
Malzemeler
* 1 kg süt
* 1 yemek kaşığı ev yoğurdu (tepeleme)
* Cam kase veya toprak çömlek
* Büyük bir sofra bezi
Hazırlanışı:
Sütü bir tencereye koyun ve güzelce kaynatın. Daha sonra ateşi söndürün ve sütün hafif soğumasını bekleyin. Sütün sıcaklığı serçe parmağının dayanma derecesine geldiği zaman cam bir kâse veya toprak bir çömleğe boşaltın ve içine bir yemek kaşığı yoğurdu koyup tahta bir kaşık yardımıyla süte karıştırın. Üzerine cam veya porselen bir kapak kapatın. Kalın bir bez örtüye sarıp, oda sıcaklığında 6-8 saat kadar bekletin. Daha sonra mayalanan yoğurdu buzdolabına koyun ve arzu ettiğiniz zaman servis edebilirsiniz..

Karatay Beslenme Piramidi’nin en altında yani temelinde ise kuruyemişler, baklagiller, sağlıklı yağlar (köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, Omega-3) ve hareket yer alıyor. Kuruyemiş ve baklagiller üç öğün alınabilir, sağlıklı yağların da her gün alınması gerekiyor. Günde en az 20-40 dakika yürüyüş de olmazsa olmazlardan…

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta akşam saat 8’den sonra yemek yemeyeceksiniz..
Not: Akşamları 8’den sonra kesinlikle hiçbir şey yenilmeyecek, Her gün en az 2 litre su tüketilecek, her gün en az 30 dakika yürüyüş yapılacak.

KARATAY’A GÖRE TÜRK HALKINI ŞİŞMANLATAN HATALAR..
NEDEN Mİ ŞİŞMANLIYORUZ ??? İŞTE CEVABI..

Türk halkını şişmanlatan en büyük hatanın HAREKETSİZLİK olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, şişmanlatan hatalarımızı sıraladı.
En büyük sorun hareketsizlik!
Spor yapanların sayısı çok az. Genel olarak küçük yaştan itibaren hem spor yapmıyoruz hem de aktif değiliz, yürümüyoruz bile. Bu sorunun üzerine ciddiyetle gidilmesi gerekiyor.
Fazla ekmek tüketiyoruz, fast-food tarzı besleniyoruz
Maalesef çok fazla ekmek, tatlı ve unlu gıdalar tüketiyoruz. Özellikle gençler fast-food kültürüyle yetişiyor, hamburger, pizza, tost, sandviç, cips gibi yiyeceklerle karın doyurmaya çalışıyor ve kola, buzlu çay ya da gazoz gibi içecekleri sıklıkla tüketiyor.
Daha az meyve yenmeli, kuruyemiş çiğ olarak tüketilmeli
Çoğu kişi sağlıklı sanarak her gün neredeyse 2-3 kilo taze meyve yiyor. Ama kuruyemişten kilo aldırır diye uzak duruyor. Kuruyemiş tüketenler de, çiğ yemek yerine kavrulmuş ve tuzlanmış şekilde yiyerek büyük hata yapıyor. Kuruyemişlerkabuğundan kırılıp çiğ olarak tüketilmelidir. Kavurarak ve tuzlayarak yemek son derece sağlıksız bir beslenme tarzıdır.
Kendi mutfağımızı yeniden keşfetmeliyiz…
Türk halkı kendi mutfağı ile değil, yabancı mutfaklarla yani tercüme diyetlerle zayıflamaya çalışıyor! Az az, sık sık yiyerek zayıflamaya çalışıyor, oysa sık sık yemek, sürekli ensülin hormonu salgılanmasına sebep oluyor ve farkında olmadan yağları eriten leptin hormonunun salgılanmasına engel olunuyor!
Temel proteinler olmadan sağlıklı kilo veremeyiz!
Proteinler, saçlarımızın, tırnaklarımızın, cildimizin, bağışıklık sistemimizin, tüm organlarımızın ve hayati önemi olan hormonlarımızın temelini meydana getirirler… Doğal olan temel proteinleri tüketmedikçe de kilo veremeyiz!
Günde 2.5 litre su içilmeli
24 saat içinde yeterli su içmediğimiz zaman da kilo veremeyiz. Her gün 2-2.5 litre kadar saf su içme alışkanlığını edinmemiz gerekiyor. Gün içinde azar azar, yudum yudum içerek bu alışkanlığı edinmemiz son derece önemlidir. İdrar rengimizin açık sarı olmasına dikkat etmeliyiz.
Doğal tereyağı ve sızma zeytinyağı tüketilmesi gerekiyor…
Halkımızın yaptığı bir diğer yanlış da sağlıklı yağlarla sağlıksız yağları yani trans yağları aynı kefeye koymak! Fazla kilo problemi olup zayıflamaya çalışanlar ve kilolarını korumak isteyenlerin, doğal tereyağı, soğuk sızma zeytinyağı ve temel olan Omega-3, Omega- 6 gibi yağları doğal şekilleriyle vücutlarına almaları gerekmektedir. Omega-3 ve Omega-6 yağlarına bilimsel olarak temel yağlar diyoruz. Çünkü insan vücudu bu yağları üretemiyor ve bu yağların dış destek olarak mutlaka alınması gerekiyor. Motorumuzun yağ değiştirme zamanı gelmiştir! Vücudumuza sağlıklı yağ girmediği sürece, birikmiş zararlı yağlarımızdan kurtulamayız! Kilo vermenin zorlaşmasının, ne yapılırsa yapılsın kilo verilememesinin (ve birçok dejeneratif hastalığın) asıl nedeni, vücut ve organizmanın hücre ve hücre zarlarında, Omega-3 ve Omega-6 gibi temel yağların ve fosfolipitlerin yani ‘lipitlerin’ eksik olmasıdır. Bu, bilimsel olarak gösterilmiştir. Bu nedenle, ‘yağlı’ olduğu gerekçesiyle zeytin ve kuruyemişlerden korkmak veya zeytin ve kuruyemişi az miktarda yemek doğru değildir!
D vitamini eksikliği ve demir eksikliği kilo vermeyi engeller!

D vitamini güneşin UVB ışınları etkisiyle derimizde üretilmekte, aynı zamanda gıdalarla da alınabilmektedir. En önemli besin kaynağı balık ve organ etleri dediğimiz, yürek ve karaciğerdir. Vücutta demir eksikliği varsa yine kilo verilemez! Aslında başta sinir ve stres olmak üzere birçok sıkıntının sebebi, demir eksikliğidir! Tabii bu eksiklik, dolaylı olarak kilo alımına sebep olur ve hormonların olumsuz etkilenmesi sebebiyle de kilo verme sürecini olumsuz etkiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öneri ve Dileklerinizi Bize İletebilirsiniz.